Австралийската авиокомпания Куонтас (Qantas) обяви днес, че спира всичките си международни полети до края на октомври, с изключение на линиите до Нова Зеландия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Мярката идва след изявление на австралийския министър на туризма Саймън Бърмингам, който заяви, че е малко вероятно пътуванията в чужбина да бъдат възобновени преди 2021 година.

Тъй като границите на Австралия ще останат затворени известно време, ние отменихме повечето международни полети до края на октомври, обяснява в комюнике превозвачът.

През идните месеци ще продължим да имаме редовни полети до Тасмания и общ "балон" с Нова Зеландия, допълва Куонтас.

Авиокомпанията също така потвърди, че ще увеличи вътрешните полети до 15% от нивата преди коронавируса, тъй като се премахнати някои ограничения за пътуване.

В същото време Куонтас заяви, че е готов да разшири международния си трафик веднага щом правителствените разпоредби позволят това. "Ако пътуванията между Австралия и други страни се възобновят и търсенето се върне, можем да добавим още полети в нашия график", каза Саймън Бирмингам, цитиран от Би Би Си.

Куонтас, подобно на много други авиопревозвачи, беше силно засегнат от ограниченията за пътуване, наложени по целия свят в опит да се спре разпространението на новия коронавируса.

Редица авиокомпании се борят за оцеляване по време на кризата, включително Virgin Australia, Thai Airways и колумбийската Avianca.

В средата на март полската държавна LOT спря всички полети заради пандемията и последвалите ограничения за въздушния транспорт. Този месец компанията възобнови вътрешния трафик, но още не лети по международни маршрути.

Други авиокомпании бяха принудени да уволнят хиляди работници и да намалят операциите си.

По-рано този месец Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) предупреди, че тази година авиокомпаниите може да понесат загуби от над 84 млрд. долара.