Дванайсет европейски страни, сред които България, призовават Европейската комисия временно да отмени задължението на авиокомпаниите да връщат парите на пътниците, чиито полети са били отменени заради коронавируса, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В съвместна декларация, приета на видеоконференция на министрите на транспорта от ЕС, тези страни (Белгия, България, Кипър, Чехия, Гърция, Франция, Ирландия, Латвия, Малта, Нидерландия, Полша и Португалия) искат авиопревозвачите да могат да предлагат ваучери вместо да връщат пари.

По данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ) сумите за възстановяване заради отменени полети възлизат на 10 милиарда долара в Европа.

Дванайсетте страни настояват и за необходимостта да се защитят правата на притежателите на такива ваучери в дългосрочен план срещу опасността от фалит на авиокомпаниите, които са ги издали.

Подобно искане е внесено и от Германия. Вчера обаче еврокомисарят по транспорта Адина Валян заяви на заседание на транспортната комисия на Европейския парламент, че пътниците имат право да избират дали да поискат да получат обратно сумите, които са платили за билети за неизпълнените полети.

Валян смята, че обезщетенията с ваучери не са предвидени в европейското законодателство и са допустими само при изричното съгласие на пътника. Тя е на мнение, че ваучерите трябва да бъдат по-привлекателни за пътниците, за да не се търси възстановяване на всички суми по купените билети и така да се избегнат допълнителни затруднения за превозвачите.