Администрацията на президента Доналд Тръмп ще забрани временно полети на китайски авиокомпании от и към САЩ, защото Пекин все още не е разрешил на американски превозвачи да възобновят дейността си в Китай въпреки отмяната на карантинните мерки, предаде Франс прес.

Забраната ще влезе в сила на 16 юни, но не е изключено това да стане и по-рано, обяви вчера министерството на транспорта.

Заповедта е на Министерството на транспорта и важи за четири авиокомпании - Air China, China Eastern Airlines, China Southern Airlines и Hainan Airlines, които продължават да летят между двете страни по време на пандемията, макар и на по-ниски обороти, съобщи Би Би Си.

Разпореждането се нуждае от окончателно одобрение от страна на президента Доналд Тръмп, който многократно е обвинявал Китай в извършване на нелоялна търговия, а през последните седмици критикува реакцията на Пекин срещу коронавируса и протестите в Хонконг.

Китайското посолство в САЩ отказа коментар. По-рано негови служители заявиха, че ограниченията, въведени за контрол на коронавируса, са справедливи, тъй като се прилагат за всички авиокомпании.

Каква полетна разпоредба пък въведе Пекин

Часове след съобщението от Вашингтон за готвената забрана китайските авиационни власти съобщиха, че от 8 юни чуждестранни авиопревозвачи ще имат възможност да изберат едно от летищата на Китай, до което да извършват редовни полети, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Всяка авиокомпания има право да подаде заявка за извършване само на по един полет седмично до летище в списъка, утвърден от Пекин.

Според комюникето това разпореждане обхваща компании, които по-рано не са били сред превозвачите, извършващи полети съгласно правилото, оповестено на 12 март. То гласи, че за седмица само по един превозвач от всяка страна има право да осъществи един полет до Китай по само един маршрут.

Властите уточняват, че компаниите, получили възможност да подадат заявка, са задължени да осигурят максимални мерки за епидемичен контрол. Ако броят на пътниците, заразени с новия коронавирус на борда на техни самолети, летящи до Китай, превиши пет, то превозвачите за една седмица се лишават от правото на полети. При 10 заразени полетите ще трябва да спрат за четири седмици.