Американски регулатор отне вчера разрешителното да оперира в САЩ на местния филиал на Чайна телеком (China Telecom) заради значителни рискове за националната сигурност, предаде Франс прес.

Федералната комисия по комуникациите (FCC) даде 60 дни на американското подразделение на Чайна телеком, за да спре услугите си в САЩ, където китайската компания присъства от двайсетина години.

Фактът, че Чайна телеком е собственост на китайското правителство и се контролира от него поражда значителни рискове за националната сигурност и прилагането на закона, съобщи регулаторът в комюнике.

Според комисията Чайна телеком и китайското правителство могат да получат достъп, да съхраняват, да прекъсват и/или пренасочват американските телекомуникации, което им позволява да извършват шпионаж и други вредящи на САЩ дейности, се посочва в комюникето.

Поддържането на националната сигурност е неразделна част от отговорностите на комисията, за да защитава обществения интерес и днешното ни действие отговаря на тази мисия, обяви регулаторът.

Съобщението за отнемането на лиценза, което може да засили напрежението между Вашингтон и Пекин, доведе до значителен спад на китайските борси при отварянето им тази сутрин.

Чайна телеком е основният оператор на фиксирани телефонни услуги в Китай. Той беше принуден да напусне Уолстрийт през януари, подобно на сънародниците си и конкуренти Чайна мобайл (China Mobile) и Чайна уником (China Uncom), след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп издаде декрет, с който забрани на всички американски граждани да инвестират в компании, обвинени, че са свързани с китайската армия, припомня АФП.