Германската авиокомпания Луфтханза (Lufthansa) обяви днес планове да намали разходите в Остриън еърлайнс (Austrian Airlines), Брасълс еърлайнс (Brussels Airlines) и Луфтханза карго (Lufthansa Cargo), за да съживи печалбата, сблъсквайки се днес с ново предизвикателство - стачката на кабинния персонал, предаде Ройтерс.

Авиопревозвачът реагира на острата конкуренция от Райънеър (Ryanair) и ИзиДжет (easyJet), като намалява разходите и обяви план за преструктуриране на Юроуингс (Eurowings) през юни, който, както отбеляза днес Луфтханза, вече дава положителни резултати.

Компанията обаче търпи нов удар, тъй като днес започна двудневна стачка на кабинния персонал, като се очаква да бъдат засегнати 1300 полета и 180 000 пътници.

За днес са отменени 700 от планираните 3000 полета, а за утре 600 полета ще бъдат анулирани.

Стачката е организирана от синдиката на кабинния

персонал УФО (UFO) и е част от спор за заплатите и правния статут на синдиката, посочва Асошиейтед прес.

Луфтханза изготвя алтернативно разписание и пътниците ще могат да намерят информация за полета си на сайта на превозвача. Предлагат се и опции за безплатно резервиране за друг полет.

За да повиши печалбата, Луфтханза съобщи, че ще се стреми към допълнително орязване на разходите в Остриън еърлайнс на стойност 90 милиона евро (100 милиона долара) до края на 2021 година, което ще включва съкращения на служители, затваряне на бази, за да се съсредоточи върху виенския си център и да стандартизира самолетната си флотилия.

Източник от компанията каза, че планът може да включва закриването на около 500 работни места.

Акциите на Луфтханза, които през последната година поевтиняха с 16 процента, днес в ранната търговия във Франкфурт поскъпнаха с 1,2 на сто.

Авиокомпанията съобщи, че ще направи промени в маршрутите на Брасълс еърлайнс, в администрацията и ще стандартизира флотилията.

Също така ще намали самолетите в Луфтханза карго, изтегляйки всичките 10 Боинг Ем Ди-11 (Boeing MD-11) до края на 2020 година, и ще добави два Боинг 777 Еф (Boeing F) към 7-те, които вече има.

Луфтханза съобщи още, че тримесечната й печалбата преди лихви и данъци (EBIT) е намаляла с 8 процента до 1,3 милиарда евро, докато анализаторите очакваха показателят да бъде на равнище 1,2 милиарда евро. Приходите са нараснали с 2 процента до 10,2 милиарда евро, което също е повече от очакванията.