В началото на седмицата акциите на General Electric  се сринаха с 6.88%, като по време на търговията с тях поевтиняването им достигна 10%. Главният изпълнителен директор даде интервю пред CNBC, но не успокои инвеститорите по повод финансовото състоянието на компанията.

Така само в понеделник пазарната капитализация на General Electric намаля с около 5 милиарда долара. В тази ситуация поелия поста шеф на компанията от 1 ноември Лауренс Калп обяви, че започва разпродажба на активи, за да се реши проблема с дълговете и дефицита на средства. Сега General Electric може да разчита единствено на щедростта на банките, които да й отпуснат револверни кредити.

Според данни на Deutsche Bank пазарната капитализация на компанията в момента е 69.5 милиарда долара и това й отрежда 80-то място в S&P 500. Но да не забравяме, че през 2003 година General Electric беше най-голямата корпорация в този индекс и имаше пазарна капитализация от 296 милиарда долара.

Оттогава обаче нещата не вървят добре. В края на септември 208 година компанията имаше дългове от 115 милиарда долара, което показа силно влошено финансово състояние. Затова Moody's понижи рейтинга й до Ваа1, само три пункта над нивото на спекулативния сегмент, коментира zerohedge.com.

Акциите на GE вече се търгуват като рискови и с това компанията може да стане предвестник на мащабна криза на американския фондов пазар. Още повече, че в следващите 18 месеца компанията трябва да плати внушителна сума по дълговете си и това може да я срине финансово.