Германската Thyssenkrupp Marine Systems ще построи три модерни подводници за израелския флот в сделка за 3 милиарда евро (3,4 милиарда долара при курс $1 = 0.8810 euros), съобщи в четвъртък израелското министерство на отбраната, на което се позова Ройтерс (Reuters).

Страните подписаха и споразумение за индустриално стратегическо сътрудничество на стойност над 850 милиона евро, съобщиха от министерството.

Първата от подводниците, част от новата серия, наречена Dakar ("Дакар"), ще бъде доставена в рамките на девет години, съобщи правителството.

Военноморските сили на Израел разполагат с пет подводници от клас Dolphin, построени в Германия, като се строи шеста. Трите нови подводници "Дакар" ще заменят три от остаряващите "Делфини".

"Бих искал да благодаря на германското правителство за помощта му за постигане на споразумението и за ангажимента му към сигурността на Израел", каза министърът на отбраната Бени Ганц.

"Уверен съм, че новите подводници ще подобрят способностите на израелския флот и ще допринесат за превъзходството на Израел в областта на сигурността в региона".

Споразумението включва също изграждане на тренажор за обучение в Израел и доставка на резервни части.

"Класът "Дакар" ще бъде с изцяло нов дизайн, който ще бъде специално проектиран да отговаря на оперативните изисквания на израелския флот", съобщи Thyssenkrupp.

Съобщението идва само няколко дни преди кабинетът на Израел да обсъди сформирането на група, която да разследва процеса на вземане на решения за покупките на подводници и бойни кораби от Германия на стойност стотици милиони долари.

Миналата година израелските прокурори обвиниха няколко израелци, включително бизнесмен, бивш военноморски офицер и бивш министър от кабинета, в подкупи, пране на пари и данъчни измами във връзка със сделки от 2009 до 2016 г.

Thyssenkrupp заяви, че вътрешно разследване не е открило доказателства за корупция при управлението на продажбите и израелските власти не са предприели никакви действия срещу конгломерата.