Баскетболът с инвалидни колички е един от най-популярните спортове сред хората в неравностойно положение. Спортът се развива официално в над 80 държави от цял свят, включително в България. Според неофициална статистика го практикуват над 100 хиляди души - някои професионално, други за удоволствие.

Тренировките по баскетбол помагат за рехабилитацията на спортуващите, защото развиват раменния пояс, укрепват коремните и кръстните мускули и повишават сръчността, силата и издръжливостта. Играчите овладяват до съвършенство придвижването с инвалидни колички. Наред с всичко това, спортът помага за интеграцията им и ги прави пълноценни в тяхното пълно с препятствие ежедневие.

Баскетболът на колички има своите традиции и у нас, като през годините спортните клубове успяват с много усилия да преодолеят трудностите, свързани с материалната обезпеченост. Количките се правят строго индивидуално за всеки състезател, което наред с липсата на български производител ги прави скъпи и недостъпни за голяма част от желаещите да спортуват.

Дарителската кампания на Райфайзенбанк "Избери, за да помогнеш" протяга ръка към каузата "Баскетбол без граници" на Сдружение "Черно Море Тича". Варненският клуб е сред най-утвърдените в развитието на спорта за хора в неравностойно положение. Благотворителната инициатива набира средства за закупуването на инвалидни колички за варненските баскетболисти с двигателни затруднения. Всеки, който иска да бъде съпричастен, може да подкрепи каузата с дарение чрез платформата izberi.rbb.bg.

Благотворителната инициатива "Избери, за да помогнеш" се провежда за 11-а поредна година, като от 2009 г. досега е помогнала с близо 3 млн. лв. за реализирането на 257 здравни, социални, културни и екологични проекти.