Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск отключи втората част от огромния си бонус, който е заложен в договора му за управление. Средната пазарна стойност на производителя на електрически автомобили се задържа над 150 млрд. долара в продължение на шест месеца, според данни на Bloomberg. А именно това беше условието за отключването на бонус опцията.

Тази оценка означава, че Мъск вече може да упражни опциите си за покупка на 1.69 млн. акции, въпреки че трябва да изчака поне пет години, преди да може да ги продаде. предава Economic.bg. Той има право да купи акциите при цена от 350.02 долара за брой, или печалба от 2.1 млрд. долара, при положение че се възползва от възможността и имаше право да ги продаде веднага.

Вчера книжата на компанията завършиха търговията със спад от 4.5%, но въпреки това цената достигна 1568.36 долара. От началото на тази година до сега поскъпването е с 275%.

Мъск отключи първия транш от бонуса през май, когато средната шестмесечна пазарна стойност на Tesla надхвърли 100 млрд. долара. Акциите на компанията са се удвоили оттогава и компанията вече струва над 290 млрд. долара - повече от Toyota Motor Corp., Volkswagen AG и Hyundai Motor Co. взети заедно.

Компенсационният пакет на Мъск -​​най-голямата сделка за корпоративно заплащане, постигната някога между главен изпълнителен директор и Съвет на директорите - включва 20.3 милиона опции, разделени на 12 транша, които биха могли да "обогатят" основателя на компанията с над 50 млрд. долара, ако всички ценови цели бъдат изпълнени.

За да може Мъск да отключи третия транш, Tesla трябва да достигне шестмесечна средна пазарна капитализация от 200 млрд. долара и да отчете приходи от 35 млрд. долара.

49-годишният Мъск вече е деветият най-богат човек на Земята с лично богатство от 71.5 млрд. долара, според индекса на Bloomberg Billionaires.