Има сделка за жп ремонтния завод в Карлово. Това каза пред "24 часа" преди дни управителят на "Ди Би Карго България" Любомир Гарчев. Фирмата-купувач е част от "Ди Би Карго", която пък е дъщерна на държавния немски жп превозвач "Дойче бан".

От компанията се въздържат да обявяват все още намеренията си след покупката на обявения в несъстоятелност завод. Но експерти от железопътния бранш коментират, че "Ди Би Карго България" развива базите си, вероятно в халетата на новата си придобивка ще ремонтира вагони, а може би в бъдеще и ще произвежда.

Жп специалистът Симеон Ананиев свързва покупката на "Дойче бан" с очакваната, но все още нерешена инвестиция на "Фолксваген" в Пловдивско. Медиите в Пловдив още преди седмица лансираха откъм Карлово, че новият собственик ще ремонтира и локомотиви. Ще започне работа през септември със 70 работници, а по-нататък щели да са 300.

Това, което официално се знае, е, че българската жп компания на "Дойче бан" вече е подала заявление за сертификат за клас инвеститор в Българската агенция за инвестиции за завода в Карлово. Инвестиционният проект е "Разширяване и обновяване на съществуващо предприятие на "Ди Би Карго" ЕООД в Карлово.

Планираният размер на инвестицията е 6,82 млн. лв. за 3 години, като се започне от 2019-а с очакван брой на работните места през 2019 г. 33 и планирана средна работна заплата преди данък, включително осигуровки - 1421 лева. Източниците на финансиране са собствени - 953 000 лв., и частни заеми - 5,867 млн. лв.