Германският автомобилостроител Бе Ем Ве (BMW) и китайският Грейт уол (Great Wall) ще инвестират близо 650 милиона евро в производството на електромобили Мини (Mini) в Китай, предаде Франс прес.

В съобщение на германската компания е посочено, че изграждането на обекта в Чжанцзяган в провинция Цзянсу ще продължи от 2020 до 2022 година. Там ще работят около 3000 души за производството на 160 000 коли годишно.

Двете компании подписаха през лятото на 2018 година споразумение за учредяване на съвместното дружество Спотлайт отъмоутив лимитед (Spotlight Automotive Limited), но през август в. "Зюддойче цайтунг" писа, че проектът може да претърпи провал поради нормативни пречки.

Очаква се заводът да позволи на Бе Ем Ве да произвежда при атрактивни условия голям брой електрически автомобили Мини за световния пазар, уточни Николас Петер, финансов директор на германския автомобилостроител, който вече има такъв завод в Оксфорд, Великобритания.

Подобно на целия европейски автомобилен сектор, Бе Ем Ве се ангажира да съдейства за намаляване на въглеродните емисии на продадените коли и да спазва стриктните норми, влизащи в сила догодина в ЕС. За неспазване на регламентите са предвидени тежки санкции.