Онлайн търговецът Амазон (Amazon) започна дело срещу главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс, предаде Ройтерс.

Действията на интернет гиганта са опит да попречи на щата да предприеме правни действия срещу противоепидемичните мерки на компанията в ранните етапи на пандемията от Ковид-19.

Припомняме, че преди 10 месеца Амазон предизвика обществено недоволство, след като служители протестираха срещу условията в склад на компанията на Статън Айлънд. Тогава компанията уволни активиста Крисчън Шмолс за нарушаване на карантина, по време на която е получавал възнаграждението си.

Сенатори отправиха въпроси към Амазон за инцидента, градските власти започнаха разследване, а главният прокурор на щата Летиша Джеймс заяви, че компанията може би е нарушила закона.

В жалба пред федералния съд в Бруклин Амазон сега обвинява Джеймс в превишаване на правомощията.

Това необичайно дело показва убедеността на Амазон, че несправедливо е бил "очернен" въпреки множеството предпазни мерки, въведени от компанията срещу Ковид-19, включително тестове и планове за ваксиниране на административния персонал, отбелязва БТА.

Според жалбата Амазон е преминал успешно изненадваща инспекция на склада на Статън Айлънд на 30 март, деня на протеста. Според компанията изискванията на прокуратурата са били много по-строги от стандартите.