Берлин ще изпробва как функционира новото му летище "БЕР" (BER) със симулация, която ще включва 9000 доброволци, информира ДПА.

Първоначално бе предвидено броят на участниците да е над два пъти по-голям - 20 000 души, които да играят ролята на пътници. Летищният оператор обаче реши силно да свие симулацията заради разпоредбите, въведени във връзка с коронавируса.

Кандидатите за участие в проверката ще бъдат уведомени по имейл за промяната и новата регистрационна процедура скоро ще бъде отворена.

"Безопасността и здравето са водещият приоритет", подчерта главният изпълнителен директор на летищния оператор Енгелберт Лютке Далдруп. По думите му новият план за тестовете все пак дава достатъчно време, за да може летището да заработи на 31 октомври, както е планирано.

Тестовете преди откриването трябваше да започнат от края на юни, но сега началото на проверките ще бъде отложено с шест седмици.

Участниците ще трябва да симулират цялостната дейност на летището - от чекирането до проверките за сигурност в района на гейтовете. Единственият тест, чието извършване е юридически задължително, е евакуация на метростанцията на летището.

Новото летище на германската столица бе засегнато от дълга поредица проблеми и скандали. Първоначално то трябваше да заработи през 2011 година, но се превърна в повод за национален срам и пример за грешки при планирането и технически проблеми, припомня ДПА.

Централно разположеното летище "Тегел" трябваше да затвори на 15 юни, ще това няма да стане, тъй като се очаква броят на пътниците да нарасне след средата на месеца, когато Германия ще вдигне ограниченията си за пътуване за почти всички европейски страни. Това летище имаше 24 милиона пътници през 2019 година спрямо 11 милиона на по-малкото летище "Шьонефелд", което се намира в югоизточната част на германската столица.

"Тегел" ще затвори в края на годината - последният полет оттам е планиран за 8 ноември.