"Завършила съм Художествената гимназия със специалност "Живопис" и Националната Художествена академия със специалност "Книга и печатна графика". Владея английски език - писмено и говоримо. Занимавам се с мода, буквално от дете. Впоследствие се появи страстта ми към танците и създаването на The Secret Garden Show, вече преди 13 години. Най-щастлива съм, обаче от факта, че към днешна дата всичко, което съм учила в училище и Академията използвам на ежедневна база в своята работа. И четирите ми авторски книги съм създала и оформила сама", открито споделя Биляна Йотовска пред Бисер Кунчев и продължава:

"Често се шегувам, че инфлуенсърите са нова порода хора. Някак изведнъж тръгна вълната на толкова много, т.нар. "лидери на мнение". Най-общо казано, това са хора, на които по една или друга причина се възхищаваме, които ни вдъхновяват и допринасят за изграждането ни като личности. Приемаме ги като ментори. Такива хора, като се замислим, винаги е имало. Както вече споменах, силата на социалните мрежи в наши дни обаче им дава нов начин да общуват с феновете си и голяма гласност. Самата аз имам своите инфлуенсъри, на които се възхищавам, но смея да кажа, че не им подражавам. Държа да запазя личния си почерк и визия. Мечтата ми е да развия своя личен бранд Biliana Yotovska label на световно ниво."

Коя е тя?

Здравейте, аз съм Биляна Йотовска и съм родом от София. Завършила съм Художествената гимназия със специалност "Живопис" и Националната Художествена академия със специалност "Книга и печатна графика". Владея английски език - писмено и говоримо. Занимавам се с мода буквално от дете. Впоследствие се появи страстта ми към танците и създаването на The Secret Garden Show, вече преди 13 години. Най-щастлива съм, обаче от факта, че към днешна дата всичко, което съм учила в училище и Академията използвам на ежедневна база в своята работа. И четирите ми авторски книги съм създала и оформила сама. Не мога да пропусна и момента, в който започнах да се занимавам професионално с фитнес под влиянието на моя съпруг Митко Димитров. Това ми донесе многократни IFBB и NPC шампионски титли в категория Бикини фитнес. Към днешна дата помагам на десетки момичета да бъдат в добро здраве и форма, благодарение на индивидуалните режими, които изготвям. Най-важното за мен, обаче е семейството. Мога да се нарека щастлива майка и съпруга!

Разкажи ни, как ти хрумна да станеш инфлуенсър и какво те мотивира да бъдеш такава и да продължиш да се развиваш в тази посока?

Не мисля, че на човек може да му "хрумне" да стане инфлуенсър, не и в моите представи. Въпреки, че вероятно при някои идеята идва точно така. "Инфлуенсър" ме правят хората, които ме следват в социалните мрежи, доверието което съм изградила в своята аудитория, приносът ми към обществото благодарение на работата и постиженията ми. "Инфлуенсър" не се става целенасочено и за ден. Превръщаш се в такъв най-често благодарение на работата си, на начина си на живот, дори на взаимоотношенията си с околните. Замислете се какво е значението на тази дума преди да се появят социалните канали. Те представиха смисъла на тази дума доста по-опростен, но аз съм на мнение, че истинските инфлуенсъри са подплатени с конкретен принос.

Какви качества трябва да притежава един истински инфлуенсър и това може ли да бъде професия?

В една от книгите си още преди две години писах по тази тема. Вълнува ме отдавна. Често се шегувам, че инфлуенсърите са нова порода хора. Някак изведнъж тръгна вълната на толкова много, т.нар. "лидери на мнение". Най-общо казано, това са хора, на които по една или друга причина се възхищаваме, които ни вдъхновяват и допринасят за изграждането ни като личности. Приемаме ги като ментори. Такива хора, като се замислим, винаги е имало. Както вече споменах, силата на социалните мрежи в наши дни обаче им дава нов начин да общуват с феновете си и голяма гласност. През годините и с работата ми се оказа, че и аз съм се превърнала в инфлуенсър за мнозина. Това, разбира се може само да ме прави щастлива и още по-отговорна към всичко, което върша. Самата аз имам своите инфлуенсъри, на които се възхищавам, но смея да кажа, че не им подражавам. Държа да запазя личния си почерк и визия.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

За жалост обаче знайни и незнайни момичета, известни само с броя на любовниците си, създават лошо име на професията. Трудно се открояват качества, талант, знания, индивидуалност, но както знаете "за всеки влак си има пътник" и дори такива хора успяват да намерят аудитория. Истината е, че много хора се опитват на всяка цена да бъдат харесвани и "последвани", както се казва във виртуалния свят, но това няма как да се случи, не и дългосрочно, без да са допринесли със своя личен пример и без да са здраво стъпили на земята. Имам една любима фраза, която често напомням на доста "инфлуенсъри": "Не бързайте да си правите "стена на славата", без да имате слава.".

Кои български и световни инфлуенсъри ти правят най-добро впечатление и с какво?

Няма да споменавам конкретни имена... Харесват ми личностите, които успяват с примера си да мотивират последователите си. Тези, които са откровени и лоялни към аудиторията си. Хората постигнали реални успехи и споделящi смислено съдържание. Броят на последователи безспорно показва одобрение на това, което правиш.

Снимка: Личен архив

Развивайки своя личен бранд, какви са следващите ти цели и какви резултати очакваш?

Със сигурност искам да кажа, че аз нямам стремеж към определен брой последователи в социалните мрежи, а към адекватна и разумна аудитория. Има безброй профили с много на брой фалшиви последователи, не намирам смисъл в такива профили, но не искам да акцентирам и на тях. Те са временно явление.

Снимка: Личен архив

Когато потребител купува от продукт, който ти рекламираш, това според теб се случва заради неговите качества или заради теб самата?

Вероятно и двете са фактор. Да, много хора ми се доверят, но и аз не ги подвеждам. Когато споделям със своите последователи, то е от личен опит, винаги. Комплексно е, ако аз за себе си смятам един продукт/услуга за добри, то със сигурност бих ги споделила на своята аудитория, дори и не става дума за платено партньорство.

Трябва ли един инфлуенсър да има и друга основна професия? Могат ли двете занимания да вървят паралелно или е нужен ясен фокус?

Според мен точно фактът, че този човек има ясна професия и е добър в нея го прави "инфлуенсър" в истинския смисъл на думата. Не мисля, че можеш да си мотивация за някого без реално хората да знаят с какво се занимаваш и да харесват това нещо. Рекламирането на продукти не те прави "инфлуенсър".

Снимка: Димитер Калиновски

Каква е твоята рецепта за поддържане на популярност и имидж в дългосрочен план?

Постоянството! Много харесвам един цитат на Цеца Величкович: "Първо е работата, после идват блясъкът и славата, те са вследствие на нашия труд!"

Снимка: Личен архив

Какъв е най-интересният продукт, който би препоръчала?

С най-голямо удоволствие бих направила колаборация с туристическа агенция и бих обикаляла по различни екзотични дестинации, като споделям впечатленията си с последователите си в моя профил. Обожавам пътуванията така или иначе.

Има ли продукти, които не би препоръчала и защо?

Естествено, такива които не бих ползвала и не отговарят на моята визия за живот... Не бих показала продукт или услуга, само защото ми е платено.

Къде се виждаш след 10 години професионално?

Мечтата ми е да развия своя личен бранд Biliana Yotovska label на световно ниво. Всеки ден работя по развитието му и бих била истински щастлива след 10 години моят бранд да бъде разпознаваем и в Европа! Вярвам, че клиентите ценят качеството на продуктите и доброто обслужване и ежедневно се стремя да работя по тези две звена.

Ако трябва да направиш реклама на България като туристическа дестинация, какво би казала на потенциални туристи от чужбина, за да ги мотивираш да дойдат тук?

България е късче от Рая. Имаме четири сезона, имаме море, планини, равнини. Най-важното - имаме вековна история. Храната ни е прекрасна, това е богатство, за което много култури мечтаят.

Финално - ако трябва да спечелиш нови последователи с едно изречение, кое би било то?

Ако търсите мотивация за личностното си развитие и съвети за подобряване на здравословните си навици в дългосрочен план, то потърсете профила ми и станете част от моя #dreambibiteam.

Няма да Ви разочаровам.

 

Професия "ИНФЛУЕНСЪР"