Изострянето на дипломатическите отношения с Москва няма да доведе до спиране на доставките на руски петрол за България. Така до края на 2024 година рафинерията в Бургас ще продължи да ползва по-евтиния сорт "Урал", въпреки европейското ембарго върху вноса след руската инвазия в Украйна. Това е възможно заради специалното разрешение, което страната ни получи от ЕК преди месец, каза Георги Самандов, зам.-министър на енергетиката във второто служебно правителство на Стефан Янев.

Той припомня, че преди ембаргото 40 процента от петрола, който се е преработвал в Бургас, е бил с арабски и африкански произход. Сега обаче България е изцяло зависима от вноса на петрол от Русия, защото другите източници са били буквално изсмукани от западноевропейските ни съюзници.

Самандов не се ангажира с прогноза за цените на бензина и дизела, но каза, че скоро вероятно ще виждаме все повече хора, които се придвижват пеша, защото социалната цена на горивата вече е достигната. Той допуска, че повишенето на цените на горивата, на което станахме свидетели през последните седмици, е резултат от анонсираното три месеца предварително намерение на правителството за въвеждането на отстъпка без да има ясен механизъм от кога и как ще става това. Самандов открива връзка между по-високите цени на горивата и страха на търговците от ликвидна криза заради приспадането на 25 ст. за всеки зареден литър, които държавата ще им възстанови чак след 30 или 40 дни. Отстъпката от 25 ст. за литър гориво е абсурдна антиинфлационна мярка, казва Самандов и дава пример с Гърция, където отстъпката е далеч по-голяма, а мярката е обвързана с дохода на хората.

Редовни доставки на газ и прогнозируеми цени България не може да очаква. Вероятно това ще се окаже проблем най-вече за топлофикационните дружества, но въпреки това едва ли ще се стигне до спиране на топлоподаването през зимата. Големият въпрос не е дали ще има газ, а на каква цена ще идва в България и поносима ли ще бъде тя за крайните потребители, каза Самандов.

  • Защо цените на горивата у нас са равностойни или дори по-високи от тези в Западна Европа, въпреки по-евтиния руският петрол?
  • Защо България поиска дерогация от ембаргото за руския петрол, но отказа предоговаряне на условията за плащане на руски газ?
  • Защо не се разработват българските находища на природен газ?
  • Какво е бъдещето на ядрената ни централа с оглед на изострените ни дипломатически отношения с Москва?

Отговорите на Георги Самандов гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Георги Самандов е магистър по електроенергетика и електрообзавеждане от Техническия университет в София. Назначен за заместник-министър на енергетиката във второто служебно правителство на Стефан Янев. Преди това е работил като търговски представител и инженер-енергетик в компании от сектор енергетика. Съдружник в енергийния търговец "Мост енерджи газ".