Максимална пенсия от 3 400 лв от 1-ви октомври тази година ще получават само специфична група от хора, които в началото на 90-те години са имали възможност да се осигуряват на огромни суми, защото са работили на т.нар. "топли местенца". Реално няма други трудещи се при нормални условия от онова време, който днес да могат да получат такава пенсия. Но, има и още една по-малка група, около 3 000 души, на някои от които пенсията ще стигне и до 20 000 лв. В същото време вдигането на минималната пенсия до 467 лв всъщност е близо до официално приетата линия на бедност, която за 2022 г е 413 лв. Решението на бюджетната комисия в Народното събрание за увеличение на пенсиите беше необходимо, защото сме с най-ниските пенсии в ЕС, но то допълнително обърква пенсионната система на страната, каза Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа".

Григорова е категорична, че е време за увеличаване на данъците за високодоходните групи и за бизнеса. Тя се аргументира с изкривяване, което всички виждат, но никой не коментира. Става дума за компенсациите за бизнеса заради високата цена на тока и на газа, които се взимат от печалбите на двете държавни енергийни дружества - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток 2", но пък не се пипат доходите на частните енергийни дружества, които също трупат огромни печалби. Според Григорова това е източване на държавните енергийни дружества и когато приключи енергийната криза ще може да се каже, че те всъщност са губещи и ще бъдат приватизирани или затворени. А всичко това може да бъде регулирано чрез данъчната система, казва икономическия съветник на КТ "Подкрепа".

Заради високите цени на тока бизнесът, който не е експортно ориентиран, ще бъде изправен пред фалит и ще прехвърли разходите за енергия върху крайните потребители. За да не се допускат такива трусове в икономиката, Григорова посочва две алтернативи - възобновяване на отношенията с "Газпром", а ЕК да ни разреши да ограничим износа на ток, докато не задоволим вътрешните си нужди. Това ще позволи на бизнеса да плаща реалната себестойност на електроенергията, а не цената , която се определя от свободния пазар в ЕС, каза Ваня Григорова.

  • Актуализацията на бюджета влиза днес в пленарната зала. Пресметнати ли са всички рискове за финансовото състояние на държавата?
  • Правдоподобни ли са очакванията на финансовото министерство, че инфлацията в края на годината бъде около 11,9 на сто?
  • Адекватни ли са спрямо инфлацията предвидените от правителството антиинфлационни мерки, които ще влязат в сила от 1 юли?
  • Ще се наложи ли следващите управляващи пак да коригират бюджета до края на годината?

Отговорите на Ваня Григорова гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Ваня Григорова е икономист. Завършила е УНСС. Била е изследовател в агенция за онлайн проучвания, пазарен експерт в телеком и администратор в неправителствена организация. От 2015 г. е икономически съветник на КТ "Подкрепа". Председател на Сдружение "Солидарна България".