Русия сега печели по около 1 милиард долара всеки ден от продажбата на газ и петрол в Европа. Въпреки жестоките санкции, които европейските държави наложиха на Москва, продължаващата търговията с енергоносители е добра сделка и за двете страни.

За Русия, защото сумата от 1 милиард долара напълно покрива разходите на икономика на страната за всеки един ден, но и за Европа, защото сега газохранилищата на всички държави са почти празни. Ако Русия реши да се възползва от това, европейската икономика няма да има възможност за маневриране, каза Милен Керемедчиев, заместник-министър на икономиката в кабинета на Симеон Сакскобургготски.

Според Керемедчиев това е причината, поради която САЩ са увеличили доставките с кораби на втечнен газ към Европа. Въпреки, че американските доставки не могат да заменят на 100% получаваните количества газ от Русия, това ще даде възможност на държавите в Европа постепенно да запълнят до необходимите обеми своите газохранилища. Така при спиране на руските доставки, европейската икономика ще може да функционира нормално още около половин година.

Керемедчиев отбелязва и още една важна причина, заради която Европа все още не се отказва от руските енергоносители. Ако тези приходи за икономиката на Русия секнат, Владимир Путин ще бъде притиснат в ъгъла и тогава от "бензиностанция с ракети", Москва ще остане само с ракети.

  • Какво ще се случи с икономиката, ако се откажем от руски петрол и газ?
  • Очаквате ли недостиг на горива и електроенергия?
  • Как ще се отразят антируските санкции върху бюджета?
  • Имате ли прогноза за инфлацията и отговорът на банките?
  • При край на войната в Украйна, ще се върне ли нормалното преди нея?

Отговорите на Милен Керемедчиев гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Милен Керемедчиев е магистър по икономика. Завършил УНСС в София и New Indian School в Кувейт. Заемал е поста заместник-министър на икономиката в правителството на НДСВ. Бил е координатор на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа и генерален консул на България в Дубай. Назначен е за заместник-министър на външните работи в правителството на Тройната коалиция. Заема мениджърски позиции в редица частни компании. Владее английски, руски и арабски език.