Половината от трудоспособното население у нас тегли потребителски бързи кредити. Статистиката показва, че много често с изтеглените пари се купуват последни модели смартфони, лаптопи или телевизори. Случва се парите да се използват и за почивка на луксозна дестинация. Това са все мотиви, заради които хората вярват, че така ще се почувстват по-добре. В това, разбира се няма нищо лошо, но важният въпрос е могат ли потребителите да си позволят този разход? Ето защо темата с бързите кредити стана важна, казва Деница Маджунова, шеф на отдел "Физически лица" в ПроКредит Банк.

Това, на което хората най-често обръщат внимание при теглене на кредит, лихвата, не е най-важното при решението дали и от къде да се вземат пари на заем, казва Маджунова. Тя припомня случаи, в които се рекламират по телевизията бързи кредити с 0 процента лихва. Кредитополучателят се доверява и взима например 2 000 лв, но после окава се, трябва да върне значително по-висока сума. И да, проблемът не е само в лихвата, а в натрупването на множеството екзотични такси и комисионни, които са упоменати или не в договора за бързия кредит. Това е практика при институции за отпускане на бързи кредити, при които годишният процент на разходите е непоносимо висок, казва Маджунова.

Последното нещо, което една банка иска, е да ви продаде имуществото. Така Деница Маджунова насочва вниманието на потребителите на бързи кредити към това, кой избират да им бъде финансов партньор - банка или финансова институция, ако настъпи момент, в който връщането на кредита стане проблемно.

  • Кредит от банка и от финансова институция - къде е разликата?
  • На какво да обърнем внимание, когато избираме потребителски кредит?
  • Възможно ли е някои предложения за кредит да са по-изгодни от други?
  • Какво се случва ако получателят на кредит изпадне в затруднено положение, когато е клиент на банка, и когато е клиент на финансова институция?
  • С какво потребителските кредити на ПроКредит Банк са различни от останалите?

Отговорите на Деница Маджунова гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Деница Маджунова има бакалавърска и магистърска степен по финанси и макроикономика към ПУ "Паисий Хилендарски". През 2014 г. завършва ПроКредит Академия във Фюрт, Германия. Ръководител е на бизнес отдел "Физически лица" в Централното управление на ПроКредит Банк. Започва работа в банката през 2013 г., като през годините е била управител на клон "Пловдив" и ръководител на бизнес направление "Големи предприятия".