Девет ресторанта в Москва получиха на специална церемония звезди на прочутия френски кулинарен пътеводител "Мишлен" (Michelin), предадоха ТАСС и Ройтерс.

На церемония в концертна зала близо до Кремъл два ресторанта - Twins Garden и Artest, бяха удостоени с по две звезди "Мишлен", а други седем получиха по една звезда. Удостоените с една звезда ресторанти са "Селфи", "Белуга", Grand Cru, White Rabbit, Biologie, "Сахалин" и "Савва", допълва БТА.

"Благодаря, пътеводител "Мишлен", за това, че дойдохте в Русия и ни повярвахте. Това е историческо събитие за целия пазар на ресторантьорството - Москва наистина стана една от гастрономическите столици на света", посочи Иван Березуцкий от Twins Garden, получавайки наградата заедно със своя брат близнак Сергей.

Техният ресторант предлага "симбиоза от наука и природа", като използва продукти от собствената им ферма.

В изявление "Мишлен" приветства появата на поколение талантливи руски готвачи и качеството на техните продукти, сред които кралски рак от Владивосток, Бородински хляб и халибут от Мурманск.

Сред московските ресторанти, които получиха една звезда "Мишлен", е White Rabbit, който предлага панорамна гледка на столицата на Русия и традиционни ястия в изненадващи комбинации, като печено зеле с хайвер.

Нито един ресторант не бе удостоен с най-високото отличие - три звезди "Мишлен".

Наричан "Библия на гастрономията" и известен със строгите си стандарти, първият пътеводител на "Мишлен" е публикуван през 1900 г. Издателят припомня, че активно е работил в Русия преди революцията от 1917 година.

"Това е нова ера за руското ресторантьорство", отбеляза руският експерт Генади Йосефавичус.

Кметът на Москва Сергей Собянин изрази надежда, че пристигането на пътеводителя на "Мишлен" ще привлече повече туристи.

Първите кулинарни пътеводители на компанията за гуми със същото име са били насочени към шофьорите от зората на автомобилната ера, а системата със звездите е въведена през 20-те години на миналия век.