Земеделските стопани в Добричка област ще започнат масовата сеитба на пшеница към 10 октомври с надеждата за повече валежи, съобщи на БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. По думите й в региона през последните три месеца не са паднали дъждове със стопанско значение и практически в чернозема няма запаси от влага.

Заради сушата горчивият опит от минали години сочи, че при ранните сеитби в топлото време през септември посевите не поникват равномерно и има риск да бъдат нападнати от мухи, коментира председателят на браншовата организация. Според Жекова се очаква да бъдат засети около 1 300 000 декара с пшеница, колкото и през отминаващата стопанска година, но е възможно да има и лек ръст заради намаляване на площите с рапица, която пострада от сушата.

В Добричкия регион есенните дейности на полето вече започнаха като са изорани 456 823 декара, съобщиха от областната дирекция "Земеделие". Малко над 455 000 декара са подготвени и за сеитбата на есенниците.