От днес започват проверки в търговските вериги дали има специално място за продажба на български стоки. Това заяви пред bTV земеделският министър Десислава Танева във връзка с новия Закон за храните.

"Най-важната промяна в закона е, че тя ще даде сигурност на потребителя в това, което купува като качество и безопасност, че етикетът отговаря на съдържанието на продукта", обясни Танева.

Санкциите са завишени няколко пъти. Ако досега за подвеждане в етикетирането глобата е била от 250 до 500 лв., сега става от 2000 до 5000 лв.

Танева обясни, че законът дава възможност българският производител да постави етикет - да го брандира, че продуктът е произведен в България.

Въвежда се регистрация на бусовете, които доставят и превозват храни с животински произход и хлебни изделия. Това ще гарантира запазването качеството на храната, която отива до крайния потребител.

Министър Танева призна, че за онлайн търговията законодателството доста е закъсняло.

Тя коментира и предупреждението от Европейската комисия, че България дискриминира вносните хранително продукти с новото задължение веригите да отделят място за местни продукти.

"За всичко мога да дам обратна теза - не фаворизираме абсолютно никого, не налагаме никакви ограничения, не забраняваме, каквато и да било търговия, от която и да било държава. Всичко е направено с цел равнопоставеност на българския производител", заяви министърът на земеделието. Аз исках това да стане на доброволна основа, но се наложи да стане с наредба, уточни тя.