Търговските вериги с над 10 обекта се задължават да продават български стоки
Министерски съвет прие изискването, глобите са до 50 000 лв.
Търговски вериги с 10 и повече търговски обекта в страната се задължават да предлагат регионална продукция, прие официално Министерски съвет.
Задължението се урежда чрез изменение на Постановление №70 на Министерския съвет от 2020 г. за осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на България в търговските обекти, представляващи вериги от магазини.
Контролът по изпълнение на постановлението се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните. За неспазване на изискванията на постановлението се налагат санкциите, приети от парламента.
При нарушение се налага имуществена санкция от 15 000 до 25 000 лв., при повторно нарушение - от 30 000 лв. до 50 000 лв.
Преди седмица Министерски съвет прие постановление, с което въведе изисквания в местата за продажба - да са с площ, достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство.
На тези места следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция.
Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област.
За административни области София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София - област, както и област Пловдив.
Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.