Използването на електрически тротинетки ще бъде ограничено на германския Октоберфест заради опасенията, че гостите на прочутия фестивал на бирата могат да се изкушат да карат след обилната употреба на алкохол, информира ДПА.

Блокадите на улиците около мястото на фестивала, които ограничават движението на автомобили, ще се отнасят и за електрически тротинетки, съобщиха мюнхенските власти.

Освен това от 17 часа местно време в още по-голям район няма да е възможно да се наемат тротинетки, ще има и ограничения за местата, където те могат да бъдат паркирани.

Мнозина възприемат електрическите тротинетки като играчки. За съжаление твърде често се случва хората да ги карат пияни, като по този начин застрашават себе си и останалите, а и рискуват да загубят шофьорската си книжка, предупреди Томас Бьоле от градската управа.

За електрическите тротинетки важат същите ограничения за съдържание на алкохол в кръвта на водача като за автомобилите. Освен това разпръснатите навсякъде тротинетки бързо могат да доведат до риск от осакатявания, допълни той.

За да избегнем това и да не изкушаваме никого, ние, градската администрация, полицията и самите компании, отдаващи превозните средства под наем, искаме да оставим електрическите тротинетки далеч от Вийзн (мястото, където се провежда Октоберфест), каза Бьоле.

Октоберфест тази година ще се проведе от 21 септември до 6 октомври.