"Отново на скандално висока цена е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса", каза председателят на Управителния съвет на БФИЕК Константин Стаменов пред NOVA.

Справка показва, че тя е била 155.19 евро или 303.53 лв. за мегаватчас. Най-ниската цена в рамките на днешната сесия, при утрешен ден на доставка, е 208.23 лв. за мегаватчас, достигната за 2.00 - 3.00 часа, а най-високата е 407.05 лв. за мегаватчас - за 18.00 - 19.00 часа.

По думите на Стоименов само за десет дни енергетиката е "източила" от бизнеса над 53 млн. лева.

Той допълни, че консумацията на електроенергия в страната, както и тази за износ, се очаква да е в нормални нива и не намира причина за високата цена. Стаменов обясни, че три от осемте блока на ТЕЦ "Марица изток 2" работят с намалени мощности.

Председателят на АИКБ Васил Велев пусна гневен с пост във Facebook за цените на тока.

"Кой и в чия полза управлява българската енергетиката? Безпределни тъпанари или енергийна мафия? Или става дума за съботаж?" - пита Велев и посочва, че България е с най-скъпата електроенергия в Европа, без да се брои Гърция, защото там има специфика заради хилядите острови.

От енергийното министерство обявиха, че ТЕЦ "Марица изток 2" включва още мощности за работа на свободния пазар.

"Продължава активната комуникация на ръководството на Министерството на енергетиката с ТЕЦ "Марица изток 2" по повод работата на централата за свободния пазар. По данни на Българската независима енергийна борса очакванията за утре, 9 август 2021 г., цените на електроенергията на сегмента "Ден напред" отново надвишават 300 лв/МWh. В отговор на тази ситуация ръководството на Министерството на енергетиката настоя пред ръководството на ТЕЦ-а утре да бъдат пуснати допълнителни мощности на централата за работа на свободния пазар. Това е възможност както за реализация на допълнителни приходи от страна на централата, така и за намаляване на натиска върху пазара от високите цени на електроенергията", заявяват от ресорното ведомство.

От МЕ уточняват още, че само преди броени дни, в резултат на активен диалог на ръководството на Министерството на енергетиката с ТЕЦ "Марица изток 2" за работа на свободния пазар на пълна мощност е включен трети блок на централата, която дотогава работеше с два от своите осем блока.

"Това веднага даде отражение върху цените, намалявайки техните стойности с около 70 лв. за ден", обясняват от енергийното министерство.

През изминалата седмица Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпрати писмо до министър-председателя Стефан Янев с искане за спешни действия за цените на тока. Според Асоциацията системно на пазара на електроенергия у нас се създава дефицит, провокиран от ограниченото предлагане.