"Ситуацията с високия ток на енергийната борса е овладяна" - така отговори служебният премиер Стефан Янев в парламента на въпрос на бившия министър на енергетиката Теменужка Петкова. Той посочи, че действително пиковата цената на борсата вчера е била 330 лв. В момента е около 250 лв за мегаватчас.

Преди около три седмици със заповед на служебния министър на енергетиката ТЕЦ "Марица - Изток 2" се е включила в енергийната система първоначално с един реактор, в момента работят три. Има готовност да работят и още. Служебният премиер обърна внимание, че пускането и спирането на един реактор в подобна топлоелектрическа централа е процес, който отнема време.

Освен заповедта на министъра ТЕЦ "Марица - Изток 2" да продава 1 милион мегаватчаса от тока си на регулирания пазар за едногодишен период, ръководството на централата търси пазари за дългосрочни договори. Ако централата има договори на сегашните цени, тя би могла да работи, без да получава държавна помощ и да задоволява енергийната система.

Не манипулациите на българската енергийна борса, а търсенето и предлагането в цяла Европа е факторът, който вдига цените, счита Стефан Янев.

Според него проблемът в енергетиката са от поне 10 години, но от гледна точка на служебното правителство се прави всичко възможно.