Първите индустриални предприятия в България ограничиха или прекратиха работа, заради скъпия ток. Изпълни се предупреждението на Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ за предстоящо прекратяване на дейността на ключови за икономиката индустрии. В отворено писмо до премиера Стефан Янев от бизнеса призоваха държавата да вземе спешни мерки.

Сред спрелите работа са старозагорските "Прогрес " и "Пресков", съобщи БНР. Причината е прекалено високата цена на електроенергията. На пазара "В рамките на деня"на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/ търговията в сряда достигна до нива от 405,91 лв за мвтч, а средна цена на "пазар ден напред" беше 330 лв/МВтч на българската борса за ток при доставки за 4 август.

В резултат в сряда след обяд Министерството на енергетиката съобщи, че дъpжaвната TEЦ "Mapицa изтoĸ 2" пycкa тpeти блoĸ нa цeнтpaлaтa c пpoизвoдcтвeнa мoщнocт 210 МW. Oт ведомството oбявиxa, чe peшeниeтo e взeтo на 3 aвгycт, cлeд paзгoвop c pъĸoвoдcтвoтo нa TEЦ-a. Дoceгa paбoтexa caмo двa блoĸa нa цeнтpaлaтa - eдиният зa дa изпълнявa ĸвoтaтa oт 1 млн. мeгaвaтчaca eлeĸтpoeнepгия зa peгyлиpaния пaзap, a втopият - зa cвoбoдния пaзap.

След съобщението на енергийното министерство цената на тока леко се успокои и БНЕБ затвори търговията "пазар ден напред" при цена за базова енергия (1-24 часа) от 258.31 лв. за MWh и количество от 72 557.30 MWh с ден за доставка 5 август 2021 г., сочат данните от търговията.

Въпреки това, цената остава висока и предприятия от различни сектори - най-вече леяри и фирми от хранително-вкусовата индустрия, продължават да спират дейността си.

"Второ денонощие голяма част от нашите предприятия де факто са спрели работа. Практически, всички леярни затвориха", коментира по БНТ Румен Радев, зам.- председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). И допълни, че дружествата в рамките на организацията остават в протестна готовност.

"Това са базови предприятия и спирането им за ден - два няма да промени нещата, но ако това продължи във времето, цялата йерархия на добавената стойност започва да се срутва", обясни Радев. Той призова за незабавно изслушване на министъра на енергетиката и председателя на борда на БЕХ в Народното събрание.

400 лева за MWh беше таванът на 4 август следобед и при тази цена ние няма как да работим, категоричен е Радев.

И в момента ТЕЦ Марица Изток 2 работи на под 50% от капацитета си, обясни експертът.

За начина, по който трябва да работи ТЕЦ 2, ние говорим от години. Предупреждавахме още в началото на миналата седмица какво се случва през последните дни, ако някой се направи на изненадан, значи изобщо не е в час, смята Радев.

От АОБР призоваха вчера институциите: Министерство на енергетиката, "Български енергиен холдинг" ЕАД, "Електроенергиен системен оператор" ЕАД, да предприемат спешни мерки за:

- осигуряване на пълноценна натовареност на държавното дружество ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД - /сега мощностите на държавното дружество ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД са натоварени под 25% - при липса на технически, ресурсни и организационни пречки за пълноценно натоварване/;

- временно ограничаване на износа на електроенергия - впрочем, Гърция вече имаше такива действия по отношение трансграничния си обменен капацитет с Италия;

- подкрепа на засегнатите енергоинтензивни индустриални потребители, с оглед обективната им невъзможност да функционират поради неадекватни и непазарни институционални решения - отбележете, че търсенето и предлагането на електроенергия на пазар "ден напред" не формира равновесни цени единствено пред агрегираните криви, но и при ограниченията, в резултат на пазарни обединения, а това е извън възможностите за управление и планирано поведение на българските недържавни стопански субекти.

3e-news.net