Десетки собственици на малки южнокорейски компании се събраха днес в Сеул, призовавайки да се бойкотират японските потребителски стоки в знак на протест срещу търговските ограничения за високотехнологичния износ, наложени от Токио, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Президентът на корейската Март асосиейшън (Mart Association) Ким Сунг-мин призова собствениците на магазини да бойкотират търговията с японски стоки, докато Токио не се извини за търговските ограничения и не ги отмени. Други протестиращи държаха табели, на които се четеше: "Нашият супермаркет не продава японски стоки".

Южна Корея се опасява, че затегнатият японски контрол за износа на фотоустойчиви и други светлочувствителни материали, които се използват основно за производството на полупроводници и екрани, би могъл да засегне икономиката на страната, която е зависима от износа.

Мярката на Токио, която влезе в сила по-рано този месец, разпали обществения гняв в Южна Корея, където мнозина са убедени, че Япония все още не си е признала изцяло отговорността за жестокостите, които е причинила по време на колониалната окупация на Корея от 1910 до 1945 година.

Хиляди корейци подписаха петиции, качени на сайтове на президентската администрация. Те призовават за бойкот на японските стоки и пътуванията до Япония, както и за това Южна Корея да пропусне Летните олимпийски игри в Токио догодина. Търговците на дребно съобщиха, че има лек спад в продажбите на японска бира.

Южна Корея планира да подаде оплакване в Световната търговска организация (СТО) и ще повдигне въпроса на Общия съвет на СТО в Женева идната седмица, обяви вчера министерство на търговията, промишлеността и енергетиката.

Миналата седмица администрацията на президента на Южна Корея Мун Дже-ин предложи разследване, което да бъде направено от Съвета за сигурност на ООН или друг международен орган и да провери контрола върху износа,наложен както от Южна Корея, така и от Япония. Сеул продължава да отрича японските обвинения, че не може да му се има доверие да прилага точно санкциите срещу Северна Корея.