Япония посреща от днес десетки африкански ръководители в опит да засили присъствието на своите компании на този континент, богат на природни ресурси и в апогея на растежа си, на фона на все по-настъпателния Китай, информира АФП.

За премиера Шиндзо Абе това седмо издание на Токийската международна конференция по развитието на Африка (ТМКРФ), чиито съорганизатори от 1993 година са ООН, Световната банка и Африканският съюз, трябва да позволи на Токио да премине към по-активни действия на континента.

Само че Китай, който върви по петите й със своя собствена конференция, изпреварва много Япония със сумите, които се ангажира да инвестира: 60 милиарда долара ново финансиране, обещани на срещата на високо равнище Китай-Африка миналата година. Това е двойно повече спрямо финансовите ангажименти на Токио, поети на предишното издание на ТМКРФ през 2016 година.

Очаква се обаче Страната на изгряващото слънце от днес до петък в Йокохама да не се впусне в надпревара в наддаването. Япония предпочита да се отличи с волята да допълва качествените си инвестиции с развитие на местните човешки ресурси и да намали дълговата тежест, за разлика от големия си съсед и азиатски конкурент.

Откриващият се форум е благоприятна възможност за Япония да изпрати послания за своите заеми, които са практични и добре планирани, коментира Савака Таказаки от отдела за Близкия изток и Африка на държавната японска агенция за насърчаване на външната търговия Джетро.