Кризата с коронавируса изцяло измести темата за Брекзита, за който никой вече не говори на Острова. Британците сякаш се умориха от темата. Това обаче може да се промени, защото в края на юни изтича последният срок, до който може да се подаде молба за отлагане на Брекзита. Ако дотогава премиерът Джонсън не поиска удължаване на срока, на 31 декември 2020 британците ще се окажат вън от общността - с или без споразумение. Независимо от коронакризата, а може би тъкмо заради нея, хаотичното напускане без споразумение изглежда най-вероятният изход за момента.

Това е така, защото преговорите, които бяха прекъснати заради пандемията от коронавирус, са зациклили. А атмосферата между преговарящите е отровена. Европейският главен преговарящ Мишел Барние, който по принцип залага на спокойния тон, миналата неделя си позволи за първи път да заплаши Лондон, че може да напусне ЕС без сделка и че британците определено ще понесат по-големи загуби, отколкото ЕС.

Най-тежката рецесия от 300 години насам

Фактите говорят точно това: половината от британския износ е предназначен за ЕС, докато износът на ЕС за Острова представлява едва една десета от общия експорт на Общността. Освен това коронакризата изправи британците пред епохална икономическа криза: Bank of England очаква най-тежката рецесия от 300 години насам и прогнозира за 2020 година отрицателен икономически ръст от 14 процента.

За сравнение: Германия очаква отрицателен ръст от 6,3 на сто.

Казано иначе, изглежда разумно премиерът Джонсън да поиска удължаване на преходния период, което Брюксел многократно е предлагал. Но разумът не е най-силното качество на Джонсън. Преди няколко седмици той категорично изключи възможността за удължаване на срока и дотук с нищо не подсказва, че може да промени позицията си. Бързият Брекзит бе мантрата, с която той спечели изборите, и единствената тема, която споява неговото правителство.

В същото време британският премиер е притиснат до стената. Неговата политика за справяне с пандемията е истинска катастрофа - Великобритания е страната с най-големия брой смъртни случаи в ЕС. Въпреки това Джонсън разхлаби ограниченията, което накара учени от кризисния щаб на правителството да се дистанцират от неговия непоследователен курс. Експертите смятат, че е твърде рано за облекчаване на мерките.

Някои от най-фанатичните брекзитъри настояват за бърз Брекзит - с или без сделка. Колкото по-зле, толкова по-добре, твърдят те. Тяхната цинична логика е следната: в хаоса около коронакризата допълнителните икономически щети от една напускане на ЕС без споразумение ще останат до голяма степен незабелязани.

Борис Джонсън следва своята лудешка стратегия за Брекзит

Снимка: AP/БТА

Полет към пропастта

Почти всички икономисти на Острова обаче предупреждават, че Брекзит без сделка в условията на тежка рецесия ще доведе до фатални последици. Ако срокът в края на юни просто изтече, няма да има време за постигане на ново споразумение. И един "No Deal"-Брекзит ще стане все по-вероятен. Точно такъв изход от сагата с Брекзита не би могло да желае нито едно британско правителство, включително и това на Борис Джонсън.

Той обаче се е отправил с пълна газ към неизвестността, без да затегне предпазния колан. С това рискува да отмине и последната спасителна отбивка преди пропастта. Тази лудешка стратегия винаги му е помагала да излезе сух от водата. На това се надява явно и сега. Но един Брекзит без сделка ще означава за британската икономика полет към пропастта.

Публикувано в DW