Обединеното кралство е загубило по 6,6 млрд. паунда под формата на икономическа активност през всяко едно тримесечие, откакто британците гласуваха за напускане на Европейския съюз през лятото на 2016-а година, посочи кредитната агенция "Стандард енд Пуърс", която е последната компания, оценяваща щетите от объркания процес на Брекзит, съобщава Ройтерс.

В доклад, публикуван в четвъртък, главният икономист на S&P Global Ratings - Борис Глас посочи, че петата най-голяма икономика в света би била с около 3% по-силна до края на 2018-а година, ако страната не беше гласувала на референдум през юни 2016-а година за напускане на единния блок.

Според кредитната агенция средните тримесечни темпове на икономически растеж биха били около 0,7%, а не около 0,43%, каквито бяха след Брекзит референдума.

"Непосредствено след проведения референдум британската лира се обезцени с около 18%. Това беше най-важният показател за въздействието от гласуването и в последствие доведе до висока инфлация, разпространявайки се върху цялата икономика на Великобритания", отбеляза Борси Глас.Тъй като вносът се оскъпи, инфлацията започна да се покачва, намалявайки разходите на домакинствата.

Прогнозата на кредитната агенция за негативния ефект от Брекзит е малко по-ниска от оценката на американската банка Goldman Sachs, направена по-рано тази седмица.

Банката изчисли, че икономиката на Великобритания е загубила близо 2,5% от БВП спрямо темпото на растеж преди проведения в страната през юни 2016-а година референдум за излизане от Европейския съюз. Нейният икономически модел показва, че процесът на Брекзит е струвал на британската икономика по около 600 милиона паунда седмично след провеждането на референдума, или около 7,8 млрд. паунда на тримесечие.