При бизнес кредитирането много често новосъздадените компании разчитат на привлечения ресурс, за да реализират своите инвестиции. Търсенето в България е доста завишено - на рекордни нива спрямо последните 10 години, по отношение на заявленията за кандидатстване. Голяма част от бизнеса е положително настроен за бъдещето, заяви Борис Димитров, управител на Credit Navigator, цитиран от Инвестор.

"Последните данни за кредитната активност са продължение на тренда от август. Вече се усеща забавянето на европейската и световната икономика. Съвсем наскоро Европейската централна банка отново обяви политиката си за допълнителни стимули", заяви Димитров.

"Стопанските субекти в еврозоната и ЕС заемат изчаквателна позиция. Търговските конфликти и Brexit продължават да оказват въздействие", подчерта гостът.

"Политиката на ЕЦБ видимо не дава търсения резултат", коментира той.

Борис Димитров уточни, че банките не са така рисково ориентирани и кредитирането не е на всяка цена.

"Според последната статистика на БНБ за септември има 4,5% ръст във фирменото кредитиране".

По думите на госта банките, макар и притиснати да се освобождават от тази ликвидност, са и прецизни и внимателни относно анализа на съответните стопански единици, било то по отношение на стойност на активите или финансовите показатели на съответните фирми.

"При нас банковото кредитиране е типично търговско", отбеляза още Димитров.

Гостът коментира корекцията на пазара, като посочи, че тя се случва и на фона на отделни факти и събития, а не само защото е дошло време за нея. Неговият съвет е бизнесът да заеме консервативна позиция и да направи анализ на ситуацията.