Сушата и горещата вълна, обхванали Европа това лято, могат да причинят недостиг на картофи, достатъчно големи за промишленото производство на пържени картофки, предупреди днес германска браншова организация, съобщи "Ройтерс".

Картофената реколта тази година може да е с 25 процента по-малка, предупреди Германската асоциация на компаниите, обработващи плодове, зеленчуци и картофи (BOGK).

Дори сега картофите, достатъчно големи за пържени картофки, изглежда са рядкост, отбелязва организацията.

Продължаващите засуха и горещини означават, че картофената реколта в Германия и Европа ще бъде значително по-малка и по-лоша тази година. В резултат се очаква значително намаляване на доставките на суровина и влошаване на качеството. Може да се стигне до проблеми в снабдяването за изготвяне на продукти от обработени картофи като пържените картофки, посочва асоциацията.

Метереолозите не дават надежда за дъжда, необходим за картофените насаждения, и ситуацията се влошава всяка следваща седмица, допълват представителите на бранша.

Сушата нанася големи щети и на зърнената реколта в Германия.

Ниското водно ниво заради сухото време означава също, че корабите по реките Рейн и Дунав не могат да плават напълно натоварени