Организирани от четирите синдиката работници от най-голямото промишлено предприятие в Хасковска област - торовия завод "Неохим" в Димитровград излязоха на протест днес. Около 200 служители се обединиха срещу намеренията за масови съкращения на персонала и срещу причините, довели до тежкото икономическо положение на дружеството, предаде БТА.

Непосилната цена на природния газ, наложена от "Булгаргаз", и изключително високите цени на въглеродните емисии поставят под въпрос съществуването на "Неохим" АД, което ще доведе до масови съкращения във фирмата. Уведомени сме от ръководството за подготвяне на такава процедура. Това се казва в обръщение, което бе прочетено пред множеството.

Снимка: БТА

При тези условия заводът е на колене и е пред фалит. Нашата продукция става непродаваема, предупреди лидерът на Синдикалния съюз "АХА" Хубен Хубенов. Ако нещата продължават така, всички ще отидем на трудовата борса, допълни той. За пръв път четирите синдиката в предприятието сме заедно, каза Мишо Янев от профсъюза "Защита". Той увери, че всички браншови секции в синдиката застават зад исканията на димитровградските си колеги.

Протестиращите настояват държавата да предприеме спешни мерки за намаляване на цените на природния газ, защото високата цена обрича на крах производството на азотни торове в страната.

В "Неохим АД" бяха заети над 1000 души, но в началото на годината заводът беше принуден да съкрати около 30 на сто от персонала си заради загуби и спряно производство. Сега заради високата стойност на продукцията и загубените пазари предстоят още съкращения.

"Неохим" в Димитровград и "Соди Девня" в момента са единствените два оцелели и работещи химически заводи в България.

Ако не бъдем чути ще направим общ синдикален протест в София до няколко седмици, обещаха протестиращите.