Президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джероум Пауел заяви днес, че американската икономика е изправена пред два основни дългосрочни проблема, а именно вялия растеж на производителността на труда и слабото участие на хора в активна възраст на трудовия пазар, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пауел отбеляза, че в момента САЩ изостават от повечето водещи промишлено развити страни по процентен дял на трудещите се в активна възраст от общата работна сила. По думите му обнадеждаващ знак е, че този дял най-накрая започва да се повишава, но са нужни още действия. Централният банкер добави, че "много неща" могат да бъдат направени за справяне с този проблем като например програми за финансиране и за квалификация.

Президентът на УФР каза също, че безработицата, която бележи близо 50-годишен минимум, би могла да спадне още, без непременно да тласне нагоре инфлацията.

Пауел очаква устойчив растеж на американската икономика, солидна заетост и инфлация близо до 2 процента, въпреки че забавянето на световната икономика и неяснотите около търговската война представляват трайна заплаха, предаде Франс прес.

Той каза това във встъпителното си изказване пред Конгреса на САЩ. Президентът на УФР потвърди, че ще бъде направена пауза в намесата при лихвите, докато показателите за икономиката продължават да отговарят на оценката за умерен икономически растеж, силен пазар на труда и инфлация, близка до целевите 2 на сто.

Централният банкер обаче изрази безпокойство за федералния дълг, който по думите му е на високо равнище и продължава да расте, което би могло в дългосрочен план да окаже натиск върху апетита на частните инвеститори и в крайна сметка върху растежа.

УФР обяви на 30 октомври трето понижение на лихвите за три месеца, давайки гаранция срещу рисковете, тегнещи над най-голямата световна икономика.

Тогава Пауел ясно даде сигнал, че институцията ще направи пауза, докато не е налице фундаментална промяна в прогнозите й.

Пред Конгреса той повтори почти дума по дума термините, които използва на пресконференцията през октомври, за да аргументира понижението на лихвите.

Сега лихвите на УФР са в диапазона между 1,50 и 1,75 процента.

Развитите промишлени страни има за какво да завиждат на САЩ за икономическия растеж, отбелязва АФП. През третото тримесечие той леко забави темп, но се задържа на равнище 1,9 на сто на годишна основа след 2 процента през второто тримесечие.

В изказването си Пауел отбеляза, че установеното забавяне през есента се дължи отчасти на продължителната стачка на служителите в Дженерал мотърс (General Motors), но и на спад на инвестициите във връзка с неяснотите около търговската война, започната от президента Доналд Тръмп.

Бюджетният дефицит на САЩ достигна $134,5 милиарда през октомври

Федералното правителство на САЩ, което приключи финансовата 2019 г. с най-големия дефицит за последните седем години, започва новата година с дефицит през октомври, който е с 33,8 процента по-голям, отколкото преди година, съобщи Асошиейтед прес.

Финансовото министерство заяви днес, че дефицитът миналия месец е бил 134,5 милиарда долара. През октомври 2018 г. той е бил 100,5 милиарда.

Дефицитът през финансовата 2019 г., приключила на 30 септември, бе в размер на 984,4 милиарда долара. Това е с 30,26 на сто повече, отколкото през 2018 г.

Прогнозите на службата по бюджета към конгреса са, че през 2020 г. дефицитът ще достигне 1 трилион долара.

Този нарастващ дефицит е в контраст с предизборните обещания на Доналд Тръмп от 2016 г., че дори с намаляването на данъците ще успее да елиминира бъдещи дефицити с намаляване на разходите и увеличаване на приходите от засилващата се икономика, отбеляза АП.