Цените на хранителните продукти могат да се повишат между 5 и 10% след Brexit, заяви гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни, цитиран от BBC. 

Карни заяви пред британските министри, че при най-неблагоприятното развитие на Brexit хранителните продукти могат да поскъпнат с до 10 на сто, като при един по-благоприятен сценарий това повишение на цените ще бъде ограничено до около 6%.

АЦБ и нейният гуверньор продължават да изчисляват степента на негативно влияние от излизането на Великобритания от рамките на Европейския съюз (ЕС).

Почти всички възможни последици вероятно ще доведат до сериозни отрицателни последици за икономиката на Обединеното кралство, предупреждават от банката.

Според Джон Кънлиф, колега на Карни в АЦБ, Великобритания внася около 50% от хранителните продукти, което я прави силно зависима в това отношение от митата и стойността на паунда.

"При най-лошия сценарий цените на хранителните стоки могат да се повишат с 10%", алармира Карни.

Той добави още, че британските пристанища все още не са подготвени за Brexit без сделка, което ще постави страната под регулациите на Световната търговска организация (СТО).

"Моите колеги вече разговаряха с представители на пристанищните власти. Проведохме редица срещи с частни логистични компании, за да се сдобием с по-ясна информация"

Съгласно правилата на СТО при Brexit без сделка върху стоките от Великобритания ще бъдат наложени определени мита. Средните стойности на тези мита варират в зависимост от конкретния продукт, като най-ниските стойности са 0% (при минералните горива и фармацевтичните продукти), а най-високите достигат 50% (както е при редица хранителни продукти от животински произход).

"Ако Великобритания реши да се откаже от налагането на мита за европейските продукти, тя ще трябва да направи същото и със стоките от всички останали страни по света", допълни Карни.