Около 200 привърженици на индийските фермери влязоха в сблъсък днес с полицията, след като не им бе позволено да направят шествие до зона за протести близо до сградата на парламента в столицата Делхи, предаде Асошиейтед прес. Със знамена и плакати протестиращите настояват да бъдат отменени новите закони за земеделска реформа.

Полицията барикадира трасето и някои от протестиращите се опитаха да си проправят път, но бяха блокирани от силното полицейско присъствие.

В последен опит да осуетят нарастващото недоволство и увеличаващия се брой протестиращи, властите засилиха сигурността на три места, на които се провеждат протестите, използвайки железни шипове, стоманени барикади и разположиха стотици полицаи, специално екипирани за борба с безредици.

Какво се случва в индийската столица

Десетки хиляди фермери лагеруват в покрайнините на Делхи от ноември, настоявайки за отмяна на законите, приети през септември, които според тях ще благоприятстват едрия агробизнес и корпорациите, ще лишат много фермери от доходи и ще пренебрегнат тези с малки парцели, припомня АП.

Протестиращите представляват опозиционната партия Конгрес, Общоиндийския централния съвет на профсъюзите и две студентски обединения.

Правителството на премиера Нарендра Моди предложи да спре действието на законите за 18 месеца, но фермерите искат те да бъдат отменени.

Фермери се подложиха в събота на еднодневна гладна стачка в опит да потвърдят мирния характер на движението си след седмици на сблъсъци с полицията, при които един протестиращ загина и 400 полицаи бяха ранени.

"Начинът, по който правителството разпространява съзнателни лъжи и насилие, е осъдителен", отбеляза в изявление преди няколко дни Самюкта Кисан Морча - Обединения фермерски фронт, коалиция на профсъюзите на земеделските производители.

Моди и съюзниците му обаче твърдят, че законите са необходими за модернизиране на индийското земеделие. Многобройните кръгове от преговори между двете страни бяха неуспешни.

Чуждестранни реакции и контрареакции

Индия обвини "чуждестранни лица" и известни личности в "сензационизъм", след като пост на поп звездата Риана, която подкрепя протестиращите фермери, привлече вниманието на световно ниво.

Часове след туита на певицата, тийнейджърката, климатичен активист Грета Тунберг и племенницата на вицепрезидента на САЩ Камала Харис - Мийна Харис, също публикуваха в туитър подкрепата си за фермерите, съобщи Би Би Си (BBC).

Техните широко разпространени туитове събраха хиляди отговори.

В изявление в сряда Министерството на външните работи на Индия заяви, че парламентът е приел "реформаторско законодателство, свързано със селскостопанския сектор" след пълноценни дебати и дискусии. "Изкушението на сензационните хаштагове и коментари в социалните медии, особено когато са от известни личности и други, не е нито точно, нито отговорно", се казва в изявлението.

Туитът на Риана във вторник е свързан с новина за интернет блокадата на протестните сайтове и е красноречив: "Защо не говорим за това?!"