Съединените щати ще отменят митата върху вноса на канадски алуминий поне до края на годината. Това обяви службата на търговския представител на САЩ малко преди Канада да обяви контрамерки в отговор на американските мита, предаде ДПА.

"След консултации с канадското правителство Съединените щати установиха, че търговията с нелегиран, необработен алуминий вероятно ще се нормализира през последните четири месеца на 2020 г., като вносът рязко ще намалее от скоковете, които видяхме по-рано през годината", се казва в комюнике на службата на търговския представител на САЩ, допълва БТА.

Въз основа на тези очаквания САЩ ще възобновят безмитната търговия на канадски алуминий, се добавя в изявлението.

Канада на свой ред се отказа да наложи ответни мита на американския алуминий, предаде Франс прес.

"Канада няма да налага реципрочни контрамерки на САЩ", каза пред журналисти министърът на международната търговия Мери Енджи.

"Канада не е отстъпила нищо. Запазваме си правото да наложим контрамерки, ако правителството на САЩ реши да наложи отново мита на канадските алуминиеви продукти и сме готови да го направим", добави тя.

Правителството на Тръмп първоначално наложи мита върху канадския алуминий и стомана през 2018 г., позовавайки се на опасения за националната сигурност.

По-късно Вашингтон се съгласи да вдигне митата през май 2019 г., за да проправи път за нова търговска сделка между САЩ, Мексико и Канада.

След това Тръмп отново наложи мита върху канадския алуминий през август и обвини Канада, че е нарушила обещанието си да не "залива" американския пазар.

Канада веднага заплаши, че ще отвърне на тези мерки.