Най-големият производител на софтуер в Европа САП (SAP) отчете значителна печалба за първото тримесечие въпреки трудностите заради пандемията от коронавирус, предаде ДПА.

Германската компания е спечелила 811 милиона евро (879 милиона долара) в периода януари-март. САП представи днес окончателните си данни за тримесечието.

Преди година, за първи път от 17 години, компанията отчете тримесечна загуба от 108 милиона евро, тъй като инвестира много пари в преструктуриране.

Най-новият финансов отчет сочи, че възнагражденията, базирани на стойността на акциите, са значително по-ниски, тъй като цената на книжата не се повиши съществено.

Много служители на САП получават и възнаграждения в съответствие с движението на котировките на акциите на компанията.

САП представи по-рано предварителните си финансови резултати и трябваше да свие годишната си прогноза заради пандемията от коронавирус.

Приходите през първото тримесечие са се повишили със 7 процента до 6,5 милиарда евро, но печалбата преди лихви и с отчитане на специфични ефекти е нараснала с 1 процент до 1,48 милиарда евро благодарение само на ефекта от колебанията на валутните курсове.

Компанията обяви също, че Дженифър Морган, която е главен изпълнителен директор заедно с Кристиан Клайн, ще напусне компанията в края на април само шест месеца след като зае поста. Клайн поема сам ръководството на групата.