Конфликтът между Япония и Южна Корея ще бъде спечелен от Русия, заявява руският в. "Комерсант", предава БТА.

Япония и Южна Корея спират сътрудничеството си в сигурността чрез размяна на разузнавателни данни - съответното споразумение изтича днес. Опитите на САЩ да решат конфликта между двете страни съюзнички удариха на камък - Сеул предупреди, че няма да продължи споразумението, ако Токио не вдигне търговските ограничения, ударили южнокорейската електронна промишленост. Япония отхвърля този подход и категорично отказва отстъпки, пояснява изданието.

Въпреки теоретичната възможност страните да продължат споразумението до края на днешния ден вече няма шансове за това, смята "Комерсант". Всекидневникът припомня "разочарованието" на американския военен министър Марк Еспър - според него от прекратяването на договора печелят само Северна Корея и Китай. Посланикът на САЩ в Южна Корея Хари Харис заявил, че Сеул поставя под заплаха американските войски в страната. Токио също обвинил Южна Корея, че подкопава взаимодействието на двете страни със САЩ, критично важно за противодействие на севернокорейската заплаха.

Високопоставени събеседници на "Комерсант" в Сеул разчитат, че в контекста на ескалиращата търговска война с Япония алтернативен източник на материали и технологии за Южна Корея ще стане Русия.

Освен това Сеул не се присъедини към антируските санкции и сега предлага руските технологии да се съчетаят с южнокорейско търговско ноу-хау, за да излязат на пазарите в двете държави, както и в "трети страни", посочва вестникът.

Износните бариери на Япония поставиха в трудно положение водещите южнокорейски електронни компании Самсунг и Ел Джи; Сеул разглежда Русия като потенциален алтернативен доставчик на недостигащи материали за производство на полупроводници. Общо взето, сътрудничеството с Русия ще спомогне за диверсификация на доставките, отбелязва Чо Чан-сан от южнокорейската президентска Комисия за северно икономическо сътрудничество.

По принцип Русия има възможност да задоволи търсенето от страна на Сеул, но ще трябва време за доработване на технологиите и съгласуване на качествените показатели на продукцията, коментират руски експерти, цитирани в статията.

Според друг източник изявленията на Сеул са по-скоро лост за преговорен натиск върху Япония, защото качеството на руската продукция едва ли ще задоволи южнокорейските фирми.

За Русия ще е трудно да конкурира на южнокорейския пазар Китай, който произвежда големи количества електроника и разполага с всички необходими суровини, включително редки метали, изтъква бизнес експертът Сергей Вихарев. "За да конкурираме Китай, не ни достига евтина, квалифицирана работна сила и още няколко работни часа на ден", резюмира руският аналитик.