Новият британски премиер Риши Сунак обмисля да замрази бюджета за чуждестранна помощ на страната за още две години, съобщи вестник "Телеграф", позовавайки се на свои източници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Разходите на Великобритания за чуждестранна помощ са определени на 0,5% от националните приходи. Правителството намали разходите си за чуждестранна помощ преди две години, тъй като страната беше изправена пред огромен удар върху публичните финанси поради заради пандемията от коронавирус.

Сунак, който по това време беше министър на финансите, заяви миналата година, че разходите за чуждестранна помощ трябва да се върнат до 0,7% от икономиката до 2024-2025 г. Според публикацията в "Телеграф" обаче длъжностните лица обмислят да удължат срока на намаляване на разходите за чуждестранна помощ с още две години до 2026-2027 г.

В информацията се допълва, че има възможност за по-големи съкращения заедно с възможност за обвързване на разходите за чуждестранна помощ с инфлацията за три години напред.

Публикацията се появява в момент, когато британското правителство изготвя съкращаване на разходите и отмяна на данъчни облекчения, тъй като нарастващите разходи за ипотеки, храна и отоплението свиват бюджетите на много домакинства.

Британското министерство на финансите не отговори веднага на запитване за коментар, посочва Ройтерс.