От Асоциация на топлофикационните дружества в България реализираха на дело много ценна идея, която да улесни българските потребители в началото на новия отоплителен сезон в цялата страна. Те издадоха специално създаден кратък наръчник с името "Пътеводител в света на доставките на топлинна енергия и топлинно счетоводство" , в който дават адекватни, достъпни и полезни отговори на по-голямата част от въпросите на клиентите.

Енергийният експерт Инж. Кремен Георгиев, който е председател на Асоциация на топлофикационните дружества в България, обясни, че "Пътеводител в света на доставките на топлинна енергия и топлинно счетоводство" е наистина много полезно четиво, станало факт благодарение на знанията и големия труд на опитни експерти в областта, представители на топлофикациите в страната.

"Подготвихме и разпространяваме изданието в изпълнение на социалния ангажимент на Асоциация на топлофикационните дружества в България, който съвсем не е само към топлофикациите и техните права, а и към всички българи, които използват централно отопление и битова гореща вода. Тази книга е израз на желанието ни нашите потребители да бъдат максимално информирани за нашата дейност, за действащата нормативна уредба и за това, какви права и задължения има всеки човек, който потребява топлинни услуги." каза председателят на Асоциация на топлофикационните дружества в България инж. Кремен Георгиев.

За момента "Пътеводител в света на доставките на топлинна енергия и топлинно счетоводство" се разпространява в клиентските центрове на топлофикациите в страната. От Асоциация на топлофикационните дружества в България заявиха, че при интерес към изданието, то ще бъде публикувано и онлайн.

"Често ни критикуват, че ние експертите говорим с твърде много техническа лексика, която често е неразбираема. Действащата нормативната уредба често звучи също прекалено сложно за хората. По време на изготвянето на "Пътеводител в света на доставките на топлинна енергия и топлинно счетоводство" се постарахме да систематизираме информацията на достъпен език и кратко и ясно да обясним смисъла на всеки термин, изискване и закон." каза инж. Кремен Георгиев.

Инж.Кремен Георгиев обяви, че се надява пътеводителят да е полезен на потребителите и е доволен, че са успели да обхванат най-важните питания на клиентите, но знае, че винаги могат да възникнат допълнителни въпроси. Според Председателя на Асоциация на топлофикационните дружества в България всички техни представители и всички топлофикации са на разположение винаги да отговарят на клиентски запитвания.

"С колегите енергетици вложихме много усилия, за да изберем най-често задаваните потребителски въпроси, като използвахме най-вече анализите, които са изготвяни за работата на откритите телефонни линии за директен контакт с топлофикациите. Книжката е малка, но е от изключителна полза за хората" каза инж. Кремен Георгиев.