Полша и Германия ще бъдат най-облагодетелствани от новия европейски фонд на стойност 100 млрд. евро (112 млрд. долара), който ще подпомага зависимите от въглищата региони в прехода към по-зелена икономика. Това сочат данни на Европейската комисия, цитирани от Ройтерс.

Всички европейски страни освен Полша миналия месец се съгласиха да трансформират икономиките си през идните 30 години с цел борба с климатичните промени.

Полша не се присъедини към плана за постигане на въглеродна неутралност до 2050 година. Страната твърди, че енергийната система и икономиката й са твърде зависими от въглищата, за да успее да извърши прехода навреме.

В опит да привлече Варшава към инициативата Европейската комисия обяви по-рано тази седмица подробности за планирания Фонд за справедлив преход. Целта на механизма е да осигури 100 млрд. евро за инвестиции в регионите с най-високи емисии на въглероден диоксид, където най-много работни места са свързани с изкопаемите горива.

Полша и Германия ще получат 40 процента от цялата сума, сочат публикувани днес документи на Еврокомисията. Двете страни са най-големите промишлени източници на въглеродни емисии и имат най-голям брой такива работни места.

Фондът, който трябва да осигури 100-те млрд. евро за седем години, ще използва сравнително малка част средства от бюджета на ЕС - 7,5 млрд. евро, за да привлече много по-голяма сума от частни инвестиции за покриване на по-рисковите части от проектите.

Полша ще получи най-много средства - 2 млрд. евро от първоначалните 7,5 млрд. евро. Германия остава втора с 877 млн. евро. След включването на средства от европейския фонд за регионално развитие и социалния фонд, плюс парите от страните членки, сумата за Полша ще нарасне до около 7,7 млрд. евро, а за Германия - до 4,6 млрд. евро. След включване и на частните инвеститори, към Полша ще се насочат 27,3 млрд. евро, а към Германия - 13,47 млрд. евро.

Европейският фонд за справедлив преход е много добра новина за Полша, заяви полският премиер Матеуш Моравецки на пресконференция в Прага.

Германия ще изплати на енергийните компании 4,35 милиарда евро компенсации за планираното излизане от въглищния сектор до 2038 година, заяви днес министърът на финансите Олаф Шолц, цитиран от ДПА.

Съобщението бе направено след вчерашните маратонски разговори, на които бе обсъдено как германското правителство може да извърши прехода към по-чиста енергия - ключова промяна за страната, зависима от въгледобива.

Шолц посочи, че 2,6 милиарда евро ще отидат за оператори на въглищни електроцентрали в Западна Германия, а 1,75 милиона евро - за централите в източната част на страната.

Дискусии с енергийните компании се водеха паралелно със срещата на канцлера Ангела Меркел с премиерите на германските въгледобивни провинции.

Правителството е поставено под огромен натиск от провинциите в бивша Източна Германия, където брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението от години е около 70 процента от БВП в Западна Германия. Това се случва на фона на опасенията, че промяната на политиката може да изостри икономическото неравенство в разделената в миналото страна, отбелязва ДПА. /