Правителството на Италия обяви днес нов кръг облекчаващи мерки за бизнеса и служителите, засегнати от неотдавнашните мерки за овладяване на коронавируса, предаде ДПА.

Четири италиански области от вчера са под карантина, а в цялата страна влязоха в сила ограничения, сред които вечерен час.

През нощта кабинетът одобри пакет от помощи, включващ данъчни облекчения, кредити и отсрочки, грантове и схеми за социално подпомагане като ваучер за разноски по гледане на дете, чиито родители са изправени пред затваряне на училището.

Правителството не посочи размера на предвидената сума, но агенция Анса съобщи за 2,5 милиарда евро.

Според информиран източник на Ройтерс мерките възлизат на 2,9 милиарда евро.

Това е в допълнение към другите мерки за смекчаване на икономическите последици от вируса на стойност 5,4 милиарда евро, одобрени на 27 октомври, уточнява ДПА.

Правителствените ограничения срещнаха силен отпор от търговци, собственици на ресторанти, таксиметрови шофьори и други, засегнати от задължителното затваряне.

В различни градове бяха организирани няколко протеста, които на моменти прераснаха в насилие с участието на крайнодесни и крайно леви групи и футболни хулигани.

Вчера страната поставени нов рекорд на регистрираните новозаразени за едно денонощие - 37 809. Отчетени бяха и 446 смъртни случая, свързани с Ковид-19.

Заразилите се досега в Италия са общо 862 681, а починалите - 40 638.

Най-засегнатата област е Ломбардия, следвана от Пиемонте.