Валери Симеонов предлага план за справяне с икономическата криза. От партията му - НФСБ, излязоха с мерки за бизнеса.

"НСФБ сме против мярката 60/40. От самото начало, когато беше обявена, ние изразихме нашата позиция, която изцяло съвпада с тази на работодателите в България. Тази мярка има по-скоро "меден" ефект, отколкото реални и полезни резултати за бизнеса", обясни Симеонов.

"Тази мярка насърчава стоенето вкъщи и тези, които са некоректни. Няма такъв бизнес, който да приеме такава мярка. Всеки бизнес се състои от три основни елемента - работна ръка, инвестиции и пазари. Държавата трябва да предлага пазари и ако това се случи, бизнесът ще се оправел сам", обяви Симеонов.

"Нашите мерки, които предлагаме, са насочени точно към обезпечаването на пазари. Стагнацията и затварянето на търговски обекти, "смъртта" на туризма - всичко това лишава бизнеса от пазари", поясни Симеонов.

Повече от 61 000 служители ще запазят работните си места благодарение на мярката 60/40. За 12 дни от нейното стартиране са подадени 4445 заявления от работодатели за 61 337 техни работници, съобщиха преди ден от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

До момента одобрените работодатели са 715. Те ще получат компенсации за запазване на заетостта на 11 996 служители.