НАП затвори за 14 дни голям столичен ресторант, намиращ се в столичния кв. Дианабад, заради нарушение на изискванията за регистриране и отчитане на продажбите, съобщиха от приходната агенция.

При изненадваща проверка в обекта, инспекторите от звеното за фискален контрол установили, че едно от фискалните устройства не изпраща информация в НАП. Касовата бележка, която получили, след плащането на контролната покупка, била проверена чрез мобилното приложение на приходната агенция NRAMobile. То показало, че документът не е регистриран в НАП, което е потвърдено и от справка в базата данни на приходната агенция, в резултат на това е образувана проверка и е наложена административната мярка "Запечатване на обект".

Санкцията е с продължителност 14 дни, тъй като нарушението е за първи път, а ако се повтори, заведението може да бъде затворено за месец. Наложената мярка може да бъде обжалвана.

Проверките на "Фискален контрол" са ежедневни, следят се фискалните устройства в търговските обекти, издава ли се или не документ за продажбите, отговарят ли те на изискванията, наличностите в касата и маркираните суми и други. В рамките на контролните си действия, данъчните инспектори извършват контролни покупки и прилагат т.нар. способ "таен клиент" или провеждат т.нар. явно наблюдение, което означава, че те се легитимират и в продължение на няколко дни присъстват в заведението или хотела, напомнят от НАП.

Собственикът на заведението ще обжалва наказанието. Ресторантът се намира близо до спортен комплекс "Дианабад".