Европейската комисия уведоми Полша, че глобата, наложена й заради неспазване на решение на Съда на ЕС за мината "Турув", ще бъде приспадната от европейските средства, които Варшава трябва да получи, предадоха световните агенции. Подобна стъпка се предприема за първи път.

Изпълнителният орган на ЕС реши да пристъпи към тези санкции със задна дата, а причината е незатварянето на въглищната мина "Турув", заяви във вторник говорител на ЕК.

Сумата, дължима за периода от 20.09.21 до 19.10.2021 година, се равнява на близо 15 милиона евро - според съдебното решение Полша трябва да плаща глоба от 500 000 евро дневно заради това, че продължава да добива въглища от мината в Турув.

Говорителят на Еврокомисията не посочи от кои точно европейски фондове ще бъде приспадната сумата.

Глобата ще трябва да бъде платена, въпреки че на 3 февруари Полша и Чехия подписаха споразумение за уреждане на спора за мината.

Мината в Турув, оплакванията и съдебното решение

Тази полска лигнитна мина близо до чешката граница осигурява доставките на около 7 процента от електричеството в Полша. Полската държавна енергийна компания ПГЕ (PGE), която я експлоатира, възнамерява да добива там въглища до 2044 година и да я разшири от 25 на 30 квадратни километра.

Чехия обаче твърди, че мината намалява подпочвените водни запаси на близките чешки села и причинява други екологични щети. Двамата централноевропейски съюзници не успяха да уредят спора. Полша пренебрегна оплакванията и миналата година Прага отнесе спора до Съда на Европейския съюз.

През май 2021 година европейският съд разпореди мината да бъде затворена незабавно заради вредите, които нанася върху околната среда. Това решение беше последвано на 20 септември с.г. от постановление с размера на дневната глоба.

Обектът не беше закрит и Европейската комисия изпрати на 10 ноември до Варшава първа покана за плащане, в която се настоява до 45 дни да бъдат платени дневните глоби за периода от 20 септември до 19 октомври или около 15 милиона евро.

Полските власти заявиха, че отказват да плащат глобите и определят наказанието като незаконно, тъй като според тях мината в Турув е абсолютно необходима за енергийната сигурност на страната.

Плащането не е било извършено в този срок, ето защо комисията е изпратила напомнящо послание на 2 януари 2022 г. с краен срок 15 след получаването на известието от полските власти.

Спорът е уреден, но глобата остана

На 3 февруари премиерите на Полша и Чехия - Матеуш Моравецки и Петър Фиала, подписаха споразумение за уреждане на дългогодишния спор за мината. Варшава се ангажира да плати компенсация за чешките общности, които са били засегнати от мината, в размер на 45 млн. евро, с които ще се финансира модернизирането на инфраструктурата в засегнатия регион. Под надзора на Съда на Европейския съюз двете страни ще следят за правилното функциониране на дълбочинната бариера, която Полша изгражда в района, за да предотврати изтичането на вода от чешката страна.

Двамата премиери заявиха, че споразумението е "успех", който позволява на съседите да се върнат към добрите си отношения.

Същия ден обаче Европейската комисия попари Варшава, като заяви, че всекидневните санкции - по 500 000 евро - ще продължат да се начисляват, докато Чехия не оттегли делото. Говорителят на ЕК Адалберт Янц добави, че "всички санкции, които са дължими до тази дата, ще останат дължими".

Органът на изпълнителната власт на ЕС уточни, че не е получил никакви пари от Полша, въпреки че е изпратил четири покани за плащане.

Генералният адвокат на Съда на Европейския съюз заяви, че Полша е нарушила правото на Европейския съюз с решението си да удължи с шест години лиценза на мината "Турув", без да извърши проучване на въздействието върху околната среда. Становището беше изразено в рамките на процедурата на съда преди произнасянето на присъдата, което се очакваше по-късно тази година.

Моравецки изрази надежда, че съвсем скоро, може би дори още днес, Прага ще оттегли делото от Съда на Европейския съюз и въпросът да бъде "затворен" окончателно.

От своя страна Фиала каза, че делото ще бъде оттеглено, веднага след като Полша плати парите за обезщетение - 45-те милиона евро.

Ден по-късно, на 4 февруари, Прага оттегли жалбата си в Съда на Европейския съюз, след като Варшава е изплатила договореното обезщетение в спора за мината. Новината съобщи лично полският премиер Матеуш Моравецки на пресконференция след извършеното плащане.

Докато се стигна до 8 февруари и съобщението на Европейската комисия, че предприема първата по рода си мярка - отчисление от еврофондовете, предназначение за дадена държава - в случая Полша, за покриване на присъдена със съдебно решение глоба.