в рамките на програмата за реформи, провеждана под егидата на Международния валутен фонд (МВФ), съобщи вашингтонската институция, цитирана от АФП и БТА.

Страната преживява тежка икономическа криза след народния бунт през 2011 г. През ноември 2016 г. Кайро сключи с МВФ споразумение за план за подпомагане на стойност 12 милиарда долара.

Египетските власти се ангажираха да премахнат субсидиите, за да се ограничи покачването на цените на горивата на бензиностанциите, допълва фондът в комюнике. Институцията изтъква, че мерките са от основно значение за насърчаване на ефективна употреба на енергията и подпомагане на силно приоритетните разходи за здравеопазване и образование.

МВФ призовава страната да засили политиките си за намаляване на държавния дълг и годишната инфлация, която миналия месец достигна 14 процента.

По улиците на страната населението се оплаква всекидневно от драстичен спад на покупателната си способност след намаляването на някои субсидии и девалвацията на египетската лира, която от 2016 г. е изгубила половината от стойността си спрямо долара.

Миналата седмица президентът Абдел Фатах ас Сиси обяви увеличение на минималната заплата от 1200 на 2000 лири (от 60 на 100 евро).

Това стана няколко седмици преди национален референдум, на който може да бъде решено той да има право да остане на власт след втория си мандат през 2022 г. /РН/