Долната камара на местния парламент в щата Калифорния одобри законопроект за ограничаване на употребата на пластмасови сламки в ресторантите, съобщава в. "Лос Анджелис таймс", цитиран от ТАСС. Законът ще влезе в сила веднага щом бъде подписан от губернатора на щата и така Калифорния ще стане първият американски щат, приел подобна инициатива.

Текстът забранява да се предлагат пластмасови сламки на посетителите, освен ако те не настоят за това. Законът позволява на клиентите да си носят собствени пластмасови сламки и разрешава на ресторантите да предлагат хартиени или метални сламки за напитките. Вестникът уточнява, че мярката не се отнася за заведенията за бързо хранене.

При неспазване на закона ресторантите първо ще бъдат предупреждавани, но за всяко следващо нарушение ще им бъде налагана глоба от 25 долара, като общата сума не може да надхвърля 300 долара годишно.

Калифорния е в челните редици сред американските щати по защита на околната среда и по-специално употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба. През 2014 година властите в щата първи в страната приеха закон за забрана на найлонови торбички за еднократна употреба.