Две комисии на Камарата на представителите на американския Конгрес са отправили призовки до множество финансови институции, включително "Дойче банк", за информация за финансите на президента на САЩ Доналд Тръмп, заявиха висши конгресмени от Демократическата партия, цитирани от Ройтерс.

"Евентуалното използване на американската финансова система за незаконни цели буди много сериозна тревога. Комисията за финансовите услуги проучва възможно най-обстойно тези въпроси, включително доколкото те може да засягат президента и негови сътрудници", каза председателката на комисията Максин Уотърс.

Председателят на комисията за разузнаване Адам Шиф заяви, че призовките включват "приятелска призовка до "Дойче банк".

Финансова информация от 2018 г. показа задължения на Тръмп към подразделение на "Дойче банк" в размер на поне 130 милиона долара.

"Дойче банк" каза през януари, малко след като демократите установиха контрол върху Камарата на представителите, че е получила запитване от двете комисии за връзките й с президента републиканец.

В. "Ню Йорк таймс", който първи съобщи за действията на комисиите, заяви, че призовки са получили също така банките "Ситигруп", "Джей Пи Морган Чейс" и "Банк ъв Америка".