КНСБ настоява спешно да бъдат приети изменения в Наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление. Това обяви на пресконференция в пресклуба на БТА президентът на синдиката Пламен Димитров.

Във връзка с увеличените от 1 юли цени на природния газ с 10.83 на сто, на топлоенергия средно със 7,33 на сто, на електроенергията за домакинствата средно с 2,3 на сто, експертите на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ са направили разчети за влиянието им върху необходимите средства за издръжка на живота. Новите цени ще засегнат най-сериозно най-бедните семейства, ще нарасне енергийната бедност в цялата страна, изтъкна Пламен Димитров.

Според експертния анализ разходите на лицата с месечни доходи до 287 лева ще нараснат до 19,2 на сто, а с доход до 332 лева - до 16,7 на сто. Най-сериозно ще бъда засегнати жителите на столицата, където 61,2 на сто от жилищата са с парно отопление от централен източник.

КНСБ предлага месечният размер на целевата помощ за отопление да се определя на база левова равностойност на 530 квтч. електроенергия, от които 350 квтч. дневна и 180 квтч. нощна.

От синдиката са изпратили днес писма с предложенията си до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и министъра на финансите Владислав Горанов.

В Стара Загора вчера и днес заседава Регионалният съвет на КНСБ с участието на ръководството на синдиката.